Ship to Gaza

Gårdagens bordning av ”Ship to Gaza” var en stor tillbakagång för fredsprocessen i Mellan Östern och ett moraliskt nederlag för Israel som nation.

Jag har hela mitt vuxna liv engagerat mig starkt för Israel och dess rätt att existera som en judisk nation inom säkra och erkända gränser. Israel är regionens enda demokratiska land och vi har – anser jag – ett ansvar för att stödja och värna Israel mot de extremistiska krafter vars enda målsättning är att utplåna staten Israel från kartan.

När det är sagt är det också viktigt att understryka att riktiga vänner de säger också ifrån när fel begås. Dödssiffrorna efter bordningen i går morse vittnar om ett betydande övervåld från Israels sida. Landet har, som den starkare part i konflikten, ett ansvar för att uppträda med återhållsamhet och inte använda mer våld än det nöden kräver för att upprätthålla egen säkerhet.

Att bordningen skedde på internationellt vatten är också en omständighet som inte alls talar till Israels fördel, utan i stället förefaller vara ett klart brott mot folkrätten.

För detta förtjänar Israel kritik och reaktioner från omvärlden, vilket också sker bl.a. i flera uttalanden från EUs olika medlemsländer däribland Sverige. En oberoende utredning måste tillsättas för att snabbt ta reda på vad som faktiskt har hänt och vilka som bör ställas till ansvar för att det gick så fruktansvärt fel som det gjorde.

Vad som också är viktigt är att understryka att Israels nuvarande Gaza-politik är kontraproduktiv och i slutändan fungerar till nackdel även för Israel självt. Hamas är en terroristorganisation och har ingen som helst legitimitet i att företräda det palestinska folket. Men att stänga inne ett helt landområde såsom Israel gjort med Gaza producerar förmodligen fler extremister och terrorister än vad Hamas ensamt skulle klara av att producera under en hel livstid. Ett villkorslöst öppnande av gränserna för humanitär hjälp, handel och personer är därför ett fullständigt rimligt krav, vilket också utrikesminister Carl Bildt skrev i sin blogg under gårdagen.

Vad som nu behövs är besinning och återhållsamhet från båda parter i konflikten. Den enda vägen framåt är – som alltid – politisk dialog och politiska lösningar. Målet måste vara en tvåstatslösning där Israel lever sida vid sida med en palestinsk stat inom ömsesidigt internationellt erkända gränser.

Vi som värnar om Israel har anledning att vara bedrövade över vad som hände under gårdagen. Men vi har också anledning att hoppas på att utvecklingen framåt ska innebära mer av dialog och mer av respekt från båda parter och att USA och EU gemensamt kan spela en roll i att föra parterna tillsammans vid förhandlingsbordet.

Annonser

Om olejorgen

Ole-Jörgen Persson, kommunpolitiker i Stockholm. Vice ordförande (M) Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, ersättare (M) Stockholms kommunfullmäktige. Ledamot i socialnämnden i Stockholm. På den här bloggen är det dock mina egna åsikter som skrivs ned. Bor i Tensta.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s