Om sprututbytesprogram och sommar.

Debatten omkring ifall Stockholm (läns landsting) ska införa ett sprutbytesprogram eller inte har stundtals gått het under de senaste veckorna. För bara några dagar sedan beslutade landstinget, mot Moderaternas röster, att landstinget ska införa ett sådant program i syfte att begränsa spridningen av HIV bland sprutnarkomaner.

Jag tycker ibland att debatten simplifieras oerhört och detta drabbar tyvärr enbart de mest utsatta människorna vi har i vårt samhälle. Från pro-sidan hörs argument som att ett sprututbytesprogram skulle vara den enda lösningen på ett problem (spridningen av HIV)  och att människor som säger nej till detta är kalla och cyniska utan den nödvändiga omsorgen om människor som har det svårt. Från den andra sidan hörs tyvärr ibland lika bastanta argument; droger tar liv och i kampen mot drogerna ska samhället inte vika en tum från devisen om att allt drogberoende ska bekämpas med alla de tvångsmedel som står till förfogande. Det enkla argumentet blir naturligtvis att eftersom droger är olagligt så ska samhället sjävfallet inte ställa upp med redskap för att fortsätta missbruket.

Ett sprututbytesprogram är för många, även för mig, ett svårt etiskt dilemma. Det bör det också vara.

Vi vet att droger tar liv och vi vet att vi i Sverige har bedrivit och bedriver en relativt framgångsrik drogpolitik där vi tack och lov inte har öppnat upp för den liberalisering som sker i andra delar av Europa. Det är min absoluta uppfattning att det inte finns några som helst skäl för Sverige att ge upp den linjen.

När det är sagt finns det dock även i denna politiska fråga anledning att ha två tankar i huvudet samtidigt. Behandlingsprogram och kriminalvård i all ära, vissa människor når vi helt enkelt inte – i alla fall inte förän det är alldeles, alldeles för sent. Och sprutnarkomaner som byter sprutor med varandra och samtidigt har ett aktivt sexliv är en fara både för sig själva och för andra.

Målsättningen med ett sprututbytesprogram är inte – och ger heller inte skäl av att vara – ett program för att få människor att sluta att knarka. Det är helt enkelt inte syftet. För att uppnå målet om att människor inte ska knarka, eller börja knarka, är det enbart hårt, enträget arbete som gäller: hårda fängelsestraff för bakmännen, behandling inom Kriminalvården för missbrukarna, påverkansarbete i skolor, ökade resurser till polisen och inte minst en ännu bättre tull som kan stoppa inflödet av narkotika in till Sverige.

Målsättningen med ett sprututbytesprogram är helt enkelt att minska spridningen av HIV och Aids, och här de olika utbytesprogram som genomförts världen över visat sig vara relativt framgångsrika. Det finns från Australien och flera länder i Europa exempel på att sådana program kraftigt har begränsat nyspridningen av HIV och därigenom sparat samhället, och den enskilde, för ett oerhört stort lidande.

Programmet är meningslöst om det inte följs av en sträng och noggrann kontroll. Syftet är inte att införa en fristad för knarkarna. Landstinget måste dessutom, enligt min uppfattning, följa upp programmet noggrant och göra en utvärdering som kan bilda grund för programmets vara eller icke-vara i framtiden.

Ska jag vara helt ärlig vet jag inte exakt hur jag hade röstat om jag suttit i landstinget, men jag är i alla fall försiktigt positiv till att Stockholm bör prova. Vad jag dock är helt säker på är att de mest utsatta – missbrukarna – förtjänar en bättre och rymligare diskussion än den både ja- och nej-sidan presenterat än så länge.

Nu har verkligen sommaren kommit. Att sitta en hel dag på balkongen och bara vara och njuta en stund är en underbar upplevelse. I dag har varit en sådan dag.

I morgon väntar åter vardagen och arbetet.

När allt kommer till allt inte så dumt det heller.

Annonser

Om olejorgen

Ole-Jörgen Persson, kommunpolitiker i Stockholm. Vice ordförande (M) Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, ersättare (M) Stockholms kommunfullmäktige. Ledamot i socialnämnden i Stockholm. På den här bloggen är det dock mina egna åsikter som skrivs ned. Bor i Tensta.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s