Historie- och omdömeslöst av Mp’s gruppledare

För några veckor sedan mötte jag Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Mehmet Kaplan, i en viktig debatt om islamofobi. Det finns helt klart ett reellt problem med islamofobi i Sverige. Muslimer är bland de grupper i det svenska samhället som känner sig mest diskriminerade vilket gör det till en angelägen politisk fråga att debattera hur vi tillsammans ska bekämpa det utanförskap den här gruppen upplever.

Under debatten kom vi också in på temat att det finns svenska ungdomar – i klartext unga killar med muslimsk bakgrund – som reser till exempelvis Syrien för att kämpa på jihadisternas sida. De är inte många, men de finns och de rekryteras nästan uteslutande från utanförskapsområden i stadsdelar som Rinkeby, Tensta eller Rosengård.

För mig är detta ett allvarligt problem. Det berör mig på många plan, inte minst för att jag själv bor i just ett av de områden där rekryteringsbasen är som störst; Tensta. När unga människor skickas som kanonföda till ett land de oftast inte känner och till en konflikt de egentligen inte är en del av är detta en tragedi för de som drabbas, deras familjer och för deras lokalsamhällen. Det är också en tragedi för Sverige att vi inte har klarat av att införliva dessa ungdomar i den sociala gemenskap som borde binda ihop oss som land.

Så tyckte däremot inte Mehmet Kaplan.

Hans ingång i debatten var att dessa unga ”krigare” av egen fri vilja åkte till Syrien för att ”hjälpa till” och att det i grunden inte var någonting konstigt i det. I en debatt på samma tema – islamofobi – under Almedalsveckan i Visby i går gick han tydligen ett steg längre och jämförde dessa ungdomar som åker till Syrien, Afghanistan eller Somalia för att kriga med jihadister med de svenskar som under finska vinterkriget åkte till Finland för att strida mot Sovjetunionen.

Det är så man tar sig för pannan! Att komma på tanken att jämföra människor som kämpade för demokrati och mot en kommunistisk undertryckarstat på 1940-talet med människor som åker till Mellan-Östern eller Afrikas Horn i vår tid för att delta i ett ”heligt krig” på jihadisternas sida är omdömeslöst, historielöst och i det närmaste gränslöst naivt.

Våldsbejakande extremism är ett problem oavsett i vilken form den yttrar sig. Oavsett om extremismen har religiösa, politiska eller ideologiska motiv är den farlig och destruktiv. Den utgör ett hot mot enskilda medborgare men också mot de värden vi som land måste bekänna oss till för att hålla ihop; respekt, tolerans för oliktänkande, frihet, fred och demokrati. Jihadisterna står inte för någonting av detta. Tvärt om utnyttjar de ungdomars vilsenhet och utanförskap i ett krig som enbart syftar till att tjäna deras egna ideologiska syften.

Det vore intressant veta om Miljöpartiet står bakom sin gruppledare i hans jämförelse eller om det är egna ståndpunkter han framhåller?

Annonser

Om olejorgen

Ole-Jörgen Persson, kommunpolitiker i Stockholm. Vice ordförande (M) Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, ersättare (M) Stockholms kommunfullmäktige. Ledamot i socialnämnden i Stockholm. På den här bloggen är det dock mina egna åsikter som skrivs ned. Bor i Tensta.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s