Om politiska megafoner

Emma Dominguez och Macarena Cerdas artikel på SVT Opinion 21 november(http://www.svt.se/opinion/#article2487289.svt?&_suid=141658199457105533978026704109) om förorten får nog mer ses som ett utslag av ett aktivistiskt sätt att ”komma in” i en komplicerad debatt än som ett seriöst försök på att föra själva sakfrågan framåt.

Politik handlar om värderingar men måste också grunda sig på en förståelse av och kunskap om fakta och verklighet. Den politiska kompassen och den praktiska terrängen behöver varandra och politiker från alla partier har ett ansvar för att se till att båda delarna i större utsträckning finns med när vi fattar politiska beslut.

Har man ingen verklighetsförankring, eller bortser från fakta, reduceras politikerna till politiska megafoner – eller renodlade aktivister. Det är den fällan Dominguez och Cerda gått i. Ett banalt men talande exempel: Samtliga partier i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta vill se en ny fritidsgård i Hjulsta. Vi har i valrörelsen förpliktat oss till att arbeta för detta. Den kunskapen verkar de två aktivisterna inte ha eller så väljer man att inte tala högt om det eftersom det stör deras grundtes: politikerna struntar i förorten.

Även om vi är för en ny fritidsgård i Hjulsta så är det inte vår första prioritet. Huvudproblemet i förorten är nämligen inte brist på lokaler. Ungdomar kastar inte sten för att de inte har en lokal, de kastar sten därför att alldeles för många har föräldrar som gett upp hoppet om att någon gång ta sig ur sitt utanförskap. Uppgivenheten smittar av sig och förs nedåt från föräldrar till barn. Så lika mycket som vänstern ropar ”De har ju ingen lokaaaal…!” vill jag med en dåres envishet slåss för fler jobb och en bättre skola i förorten. Lika viktigt är tillgången till fler fältassistenter och en mer närvarande och synlig polis. Vi moderater vill sänka trösklarna in på arbetsmarknaden så att fler unga vuxna i förorten får ett första jobb. Vi vill att ungarna i Tensta ska ha lika bra tillgång till undervisning som ungarna på Östermalm. Det är det som på sikt löser de grundläggande problemen och förminskar utanförskapet men det är inte en lika enkel åtgärd som att bygga en ny fritidsgård. Däremot är det mycket viktigare.

Jag är nämligen helt säker på att de flesta tycker det är bra – också i Hjulsta – med fler poliser som utreder brott, griper brottslingar och arbetar kriminalitetsförebyggande. Jag är också helt säker på att Hjulstas ungdomar tycker det känns rätt skönt med fältassistenter som skapar trygghet, bidrar till lugn och som rör sig i stadsdelen på kvällstid. Framför allt är jag helt säker på att boende i Hjulsta, Tensta, Rinkeby eller Husby inte annat vill än att kunna försörja sig själva.

När jag och Moderaterna därför talar om vikten av att rusta människor i förorten så baseras det på kunskapen om att problemen med utanförskap, arbetslöshet, kriminalitet och eländiga skolresultat är större i förorten än på andra ställen. Det är därför vi har gjort Sveriges största satsning någonsin på renovering och modernisering av förortens lägenheter och infrastruktur. Det är genom våra satsningar som mer än 18 000 personer har fått jobb via Jobbtorg Stockholm. Det är tack vare vår politik som skolorna i Hjulsta, Tensta eller Rinkeby har det högsta socio-ekonomiska stödet per elev någonsin. Allt detta har jämnat ut livschanserna för boende i förorten – eller rustat människor om man vill.

Att reducera det arbetet till att handla om mer ”övervakning” eller föraktfullt tala om att vi politiker ser förorten ”som en börda” som Dominguez och Cerda gör i sin artikel är alltså ett rent ”megafontyckande” utan förankring i verkligheten.

 

 

 

Annonser

Om olejorgen

Ole-Jörgen Persson, kommunpolitiker i Stockholm. Vice ordförande (M) Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, ersättare (M) Stockholms kommunfullmäktige. Ledamot i socialnämnden i Stockholm. På den här bloggen är det dock mina egna åsikter som skrivs ned. Bor i Tensta.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s