Det är bögarna som ska få bo i Husby. Inte fundamentalisterna.

Per Petterssons debattartikel i Expressen (”Böghatet bland unga i Husby har gått utför”), 15 juni, om hur han upplever att hatet mot bögar och flator i Husby växer sig starkt gör mig arg. Den gör mig arg därför att det är en så fundamental rättighet han går miste om när han – och många med honom – i praktiken inte tillåts bo där man vill bo och älska den man vill älska. Så kan vi helt enkelt inte ha det! Jag känner igen tendenserna från min egen stadsdel, Tensta också. En mer hårdför attityd gentemot det som är annorlunda gör sig gällande i många av våra förortsområden allt eftersom religiösa fundamentalister tar sig utrymme och makt när det svenska majoritetssamhället sviker.

Alla som upplever hot eller trakasserier på grund av sin sexuella läggning måste anmäla dessa till polisen. De som gör sig skyldiga till det brott det är att hota någon eftersom han eller hon älskar någon av samma kön ska veta och förstå att beteendet är oacceptabelt. Och olagligt. Polisen måste prioritera den här typen av brottslighet – särskilt i områden som Husby, Tensta eller Rinkeby – och snabbt lagföra brottslingarna. Här krävs en bättre samordning av polisens resurser och bättre utbildning av poliserna så de får en bättre kunskap om problematiken.

Långsiktigt måste det svenska samhället bli bättre på att förmedla de värderingar vårt land är byggt på till de människor som kommer hit och bosätter sig här från andra länder. Vi har någonstans förutsatt att människor som kommer hit nästan per automatik ska ta till sig värderingar och attityder som det tagit åratal att kämpa fram. Så är det självfallet inte. Värderingar och kunskap måste förmedlas och där har det svenska samhället lyckats sämre än många andra jämförbara länder. Möjligen kan en förklaring till det ligga i att majoriteten av rädsla för att stämplas som fördomsfulla gentemot invandrare har låtit bli att säga ifrån, låtit bli att tala om vad som gäller i Sverige. Det har uppstått en slags ”kulturrelativism” där det förment goda har blivit det bästas fiende. Resultatet ser vi; det växer fram ”parallellsamhällen” med egna värderingar, egen rättsskipning och en egen tolkning av vad som är rätt eller fel. Dessa parallella samhällen uppstår i utanförskapsområden såsom Husby, Tensta eller Rinkeby och de sätter stora delar av dessa stadsdelar som gisslan i händerna på djupt religiösa extremister som tar med sig och förmedlar kulturella och religiösa värderingar från hemlandet som inte passar in i Sverige.

Ett sätt att långsiktigt göra det drägligt för bögar och flator att kunna leva i områden som Husby eller Tensta är att exempelvis låta HBT-kunskap bli en del av utbildningen på SFI. Det skulle ge nyanlända en möjlighet att skaffa sig kunskap om vilka rättigheter HBT-personer har i Sverige och hur lagstiftningen ser ut. Kunskaperna om detta kommer nämligen inte av sig självt – kunskapen måste förmedlas. Dessutom måste skolorna i dessa områden få resurser så att eleverna från dag ett får kunskaper om hur det är att leva som bög eller flata i Sverige i dag. Både för de HBT-personer som bor i området i dag och för de som kommer framöver skulle det kunna betyda en långsiktig förbättring i hur de uppfattas och tas emot av sina grannar.

Vi vet att det finns en ”hård kärna” av religiösa grupperingar som har ett hårt grepp om människor i Tensta, Husby och Rinkeby – vår uppgift som politiker, civilsamhälle och människor med allmänt kurage är att bryta det greppet. Jag tror nämligen inte de unga Per Pettersson nämner i sin debattartikel enbart är vilsna ”kids” som helt plötsligt får för sig att det är coolt att trakassera bögar. Det är unga människor som påverkas av sin omgivning, ungdomar som får sina attityder av en växande religiös minoritet som helt enkelt inte anser att det är okej att vara bög. Därför måste fundamentalisterna bort och de goda värderingarna in.

Låt oss hoppas inte fler ska behöva flytta från Husby, Tensta eller Rinkeby enbart för att man älskar någon av samma kön. Men låt oss heller inte stanna vid fromma förhoppningar utan också i konkret handling förmedla värden och kunskaper som gör att situationen faktiskt kan ändras innan det är alldeles för sent.

Annonser

Om olejorgen

Ole-Jörgen Persson, kommunpolitiker i Stockholm. Vice ordförande (M) Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, ersättare (M) Stockholms kommunfullmäktige. Ledamot i socialnämnden i Stockholm. På den här bloggen är det dock mina egna åsikter som skrivs ned. Bor i Tensta.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s