Facket havererar

I en gruva i Kiruna sitter Jari Söyrinki, gruvarbetare och tydligen fackligt förtroendevald, och skriver till Aftonbladets debattsidor. Han har – i likhet med många andra – synpunkter på förra veckans händelser i Husby. Inte nog med att snubben har synpunkter och förklaringsmodeller, han har också förslag till lösningar på hur våldet ska upphöra och hur en ”allians mellan förorten och arbetarna” ska förhindra att någonting liknande ska ske igen. Artikeln går att läsa här: http://www.aftonbladet.se/debatt/article16860109.ab.

Till Söyrinkis försvar får man ändå ge honom att han – vilket han i alla fall skriver själv i sin debattartikel – bott några år i Husby (fram till 2006 om man får tro honom) innan han packade sitt pick och pack och åkte till Malmfälten för att börja svetsa. Tydligen har dock åren i Husby satt djupa spår i honom och lämnat honom med många bestående intryck om hur människor bor och lever i Stockholms förorter (att han lämnade förorten innan maktskiftet 2006, och alltså får anses ha mest erfarenhet av det socialdemokratiska styret i såväl Stockholms stadshus som riksdagen lämnar jag i det här sammanhanget därhän).

Söyrinkis bärande tes är att förorten systematiskt utarmats (vi får förmoda under de senaste sju årens Alliansstyre) och att det därmed finns fullständigt rationella förklaringsmodeller till att ungdomar i 14-15 års åldern går bärsärkagång i sin egen stadsdel, brinner upp grannens bilar och sätter eld på sin egen skola. De har – enligt den här förklaringsmodellen – inte något alternativ. Eftersom de inte har några fritidsgårdar, inga bibliotek, inga samlingsplatser och det är allmänt fruktansvärt, fruktansvärt synd om de så är det inte bara logiskt – det är absolut nödvändigt – att förorten reser sig och går till motattack. Att det sker med våld, upplopp och huliganism är – enligt Söyrinki – egentligen underordnat eftersom målet helgar alla medel.

Nåja – hur är det nu med det där egentligen. Är förorten så utarmad som Söyrinki – och i ärlighetens namn många med honom – hävdar? Svaret är nej. Ett otvetydigt nej faktiskt. Bibilioteket i Husby (och i Tensta) finns kvar. Vårdcentralerna har inte lagts ner, utan de har blivit fler på hela Järvafältet. Posten kan fortfarande hämtas inom gångavstånd från Husby centrum, fotbollsplaner har rustats upp på hela Järva bl.a. genom att konstgräsanläggningar har byggts, föreningslivet i alla fall i Tensta har aldrig någonsin fått så mycket ekonomiskt stöd från stadsdelen som de får nu och det socioekonomiska tillägget till skolorna i Tensta, Kista, Husby och Rinkeby har aldrig någonsin varit högre. I Tensta har vi fortfarande kvar en av de största fritidsgårdarna i hela Stockholm, nämligen Blå huset. Två bankkontor finns en tunnelbanestation från Husby.

Samtidigt rustas miljonprogramhusen upp för miljardbelopp för att modernisera och motverka trångboddheten som vi vet har varit ett problem länge, länge i våra stadsdelar.

Söyrinki menar att det behövs en allians mellan förorten och arbetarna för att komma till rätta med problemen – eller som det heter i artikeln; ”alliansen mellan arbetare och förortsinvånare är grunden för förnyelse av det här, ursäkta mig, skitsamhället”. Undrar på hur många av de hårt arbetande kvinnor och män som bor i Tensta, Rinkeby, Kista eller Husby som på riktigt tycker att de bor i ett ”skitsamhälle?” Det måste vara därför inflyttningen till områdena ökar och utflyttningen faktiskt minskar?

Eller?

Men om vi tar snacket om en ”allians” på allvar, menar han då en allians mellan de invandrare som bor på Järvafältet och den fackföreningsrörelse som vill strypa arbetskraftsinvandringen till Sverige för att värna om sina egna jobb? Eller menar han en allians mellan den småföretagare i Husby och den politiska arbetarrörelse som vill göra det dubbelt så dyrt att anställa ungdomar för att därigenom höra bidragen till de som inte jobbar (alla vet ju att om det är någonting förortens barn behöver så är det mer bidrag och mindre jobb…).?

Det är väldigt enkelt att sitta i sin gruva i Kiruna och komma med revolutionära plattityder, felaktigheter och snäva världsbildsuppfattningar som lösningsförslag och förklaringsmodeller till den senaste veckans allvarliga händelser.

Att Aftonbladet tar in smörjan på debattplats är däremot en fullständig gåta för mig.

Om olejorgen

Ole-Jörgen Persson, kommunpolitiker i Stockholm. Vice ordförande (M) Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, ersättare (M) Stockholms kommunfullmäktige. Ledamot i socialnämnden i Stockholm. På den här bloggen är det dock mina egna åsikter som skrivs ned. Bor i Tensta.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar